Medvedí cesnak (Allium ursinum) patrí k prvým jarným bylinám, ktoré môžeme nájsť najmä vo vlhších lesoch. Ide o liečivú bylinu, ktorá sa už po stáročia využívala nielen ako chutný doplnok v strave, ale aj pri liečbe ochorení.
K pozitívnym účinkom medvedieho cesnaku patria napríklad:
- detoxikačné vlastnosti,
- pomáha znižovať vysoký krvný tlak,
- posiľňuje imunitu,
- pomáha pri žalúdočných ťažkostiach (zápcha či plynnatosť).
Nezabúdajte, že medvedí cesnak, tak ako aj všetky ostatné chránené i nechránené byliny, je zakázané trhať v chránených úzamiach, v okolí prírodných pamiatok a v prírodných rezerváciach s tretím a vyšším stupňom ochrany.
Z medvedieho cesnaku sa zvykne pripravovať najmä pesto, alebo sa len tak voľne použije v šalátoch. Dá sa z neho spraviť napríklad aj chutná polievka, ktorá chutí jemne ako špenátová. Páči sa, tu je náš podomácky vytvorený jednoduchý recept/postup.
Potrebujeme:
2 stredne veľké batáty, 1/2 chlebového vrecka medvedieho cesnaku, 1 menšiu šalotku, rastlinné maslo, soľ, čierne korenie, 2 lyžičky lahôdkového droždia, 1/2 lyžičky mletej rasce, 1/2 lyžicky mletej rímskej rasce (kumín), 2 lyžičky sušenej vegeto zeleniny (zdravá verzia vegety, kúpite v bezopalových obchodoch), 100 ml rastlinnej smotany.
Postup:
Najemno nakrájanú šalotku opražíme na troške masla so štipkou soli. Násladne pridáme na kocky nakrájané batáty (tie polievku zjemnia, keďže sú to sladké zemiaky), vodou opláchnutý medvedí cesnak (nemusíte krájať) a zalejeme vodou (alebo zeleninovým vývarom ak máte) do polovice až trištvrtiny obsahu hrnca (nakoľko cesnak zmäkne, aby nebola polievka príliš vodnatá). Necháme ohriať do tepla a pridáme soľ a korenie podľa chuti a vyššie spomínané koreniny. Po zovretí varíme cca 20-30 minút. Po odstavení rozmixujeme do krémova, pridáme kocku rastlinného masla a smotanu. Podávať môžete s reďkovkovými klíčkami.
Pozn. Medvedí cesnak trháme samozrejme bez cibuliek, len lístky. Cesnak na fotke sa nám nechtiac podaril vytiahnuť aj s cibuľkou a prišlo nám to fotogenické.