Najlepšie recepty na súcitné Vianoce

Doprajte si cez sviatky niečo ohľaduplné k zvieratám, planéte, ľuďom aj k vášmu zdraviu. Pripravili sme pre vás pár jednoduchých kulinárskych tipov z bežne dostupných surovín, ktoré nájdete aj v bežných potravinách. Toto vianočné menu je tak naozaj dostupné pre všetkých.

Recepty pripravili Ľubica a Lukáš Gabrielovci. Pod vlastnou značkou The Roots pečú vegánske koláče či zabezpečujú chutné kateringy. Lukáš navyše pracuje ako kuchár vo vegánskom Balans bistre. Za ilustrácie ďakujeme Barbore Demovičovej.

KAPUSTNICA

Potrebujeme:

1 kg kyslej kapusty

200 gr údeného tempehu

hrsť sušených húb

1 ks väčšieho strúčika cesnaku

6 ks žltej cibule

360 gr údeného tofu

+ soľ, korenie, trstinový cukor, ocot, slnečnicový olej, mletá červená paprika, rasca, bobkové listy, podľa preferencií aj sušené slivky

Ako na to?

Kyslú kapustu prepláchnite pod miernym prúdom vody. Tempeh a tofu si nakrájajte na menšie kocky, vložte do nízkeho pekáča, zmiešajte s polievkovou lyžicou oleja a štipkou soli a dajte na 15 minút piecť do trúby pri 180 °C. Medzitým namočte huby do teplej vody. Vo vyššom hrnci na oleji orestujte nakrájanú cibuľu do zlatista. Následne pridajte scedené huby (vodu z húb si ale nechajte bokom). Podľa chuti pridajte soľ, korenie, bobkové listy, papriku a rascu, zľahka premiešajte a zalejte vodou. Potom pridajte vodu z húb, na tenké plátky nakrájaný cesnak, kapustu a upečený tempeh s tofu (kto má rád, môže pridať aj pár sušených sliviek). Varte na miernom ohni, kým cesnak a huby nie sú mäkké (cca 30 minút). Podľa chuti môžete ešte dochutiť soľou, trstinovým cukrom, octom a odvážnejší môžu zaexperimentovať aj s koreninami ako kumín, údená paprika, čili či garam masala a hotovo. Pri servírovaní môžete ozdobiť 1 polievkovou lyžicou rastlinnej kyslej smotany (výborná je napríklad od značky Dr. Oetker či Planton z Lidla).

ŠOŠOVICOVÁ VIANOČNÁ POLIEVKA

Potrebujeme:

250 gr hnedej šošovice

500 ml rastlinného mlieka (ideálne sójového)

2 ks cibule

3 strúčiky cesnaku

hrsť sušených húb

+ cukor, soľ, korenie, ocot, olej

Ako na to?

Šošovicu si namočte deň vopred. Nadrobno nakrájanú cibuľku orestujte na oleji do sklovita vo vysokom hrnci, následne pridajte scedenú šošovicu, mlieko, vodu (môžete použiť aj zeleninový vývar) a namočené huby (postupujte podobne ako pri kapustnici). Varte do mäkka.

Podľa chuti pridajte soľ a cukor, pretlačený cesnak a na miernom ohni ešte povarte cca 10 minút. Po odstavení môžete dochutiť podľa preferencií a do polievky pridať cca 2 polievkové lyžice octu.

ZELEROVÁ FEJKRYBKA

Na 5 porcií potrebujeme:

3 ks menšieho zeleru

cca 300 ml rastlinného mlieka

500 gr hladkej múky

nori riasy, ideálne vločky

strúhanku (pozor na vajcia v zložení)

+ olej, soľ, mleté čierne korenie

Ako na to?

Očistite a nakrájajte zeler, ideálne na polcentimetrové kolieska. V osolenej vode ho uvarte takmer do mäkka, sceďte a nechajte ho vychladnúť a vysušiť.

Z mlieka, múky a štipky soli si pripravte hustejšie cestíčko na obaľovanie. Strúhanku zmiešajte s nori vločkovými riasami. Zeler vložte najskôr do cestíčka, na chvíľu ho nechajte odkvapkať a obaľte v nori strúhanke. Vysmážajte do zlatista na oleji. Následne nechajte odkvapkať na mriežke alebo servítke.

Namiesto zeleru sa dá použiť aj biele tofu, ktoré sa nemusí predvárať. Tofu najskôr zbavte vody a pre lepšiu manipuláciu pri obaľovaní aj konzumáciu ho prerežte na polovicu. Mňamózny kulinársky tip pre náročnejších: Namiesto strúhanky môžete použiť napríklad aj kukuričné lupienky, ktoré budú chrumkať.

ZEMIAKOVÝ ŠALÁT

Potrebujeme:

2,5 kg zemiakov

3 ks červenej cibule

750 gr vegan majonézy (dá sa už bežne kúpiť v potravinách)

7 ks väčšej mrkvy

250 gr hrášku v konzerve, prípadne predvarený mrazený hrášok

+ horčica, soľ, mleté čierne korenie

Ako na to?

Do osolenej vody dajte variť zemiaky v šupke. Nechajte ich vychladnúť a ošúpte.

Do tej istej vody môžete dať variť očistenú mrkvu a varte do mäkka. Zemiaky s mrkvou nakrájajte na kocky a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku (plakať je dovolené), majonézu a hrášok bez nálevu. Podľa vlastnej chuti pridajte horčicu, soľ a štipku korenia. Pre zjemnenie šalátu môžete pridať vegan kyslú smotanu (tá z Lidla je skvelá) a trochu rastlinného mlieka či vegan jogurtu. Pre diétnejšiu verziu môžete vymeniť majonézu za sójový jogurt či smotanu. Nechajte odležať v chladničke.

ORECHOVÉ DUKÁTIKY

Na 2 plechy potrebujeme:

200 gr špaldovej hladkej múky

100 gr hladkej pšeničnej múky

pomer múk možno nakombinovať podľa chuti alebo ponechať celú gramáž múkovo jednotnú 

60 gr mletých vlašských orechov

90 gr agáve sirupu

150 gr rastlinného masla

+ džem, práškový trstinový cukor

Ako na to?

Múku zmiešajte s orechmi a pridajte zmäknuté maslo a agáve sirup. Ručne vypracujte hladké kompaktné cesto. Komu sa nechce, šup všetko do kuchynského robota.

Cesto s láskou zabaľte do fólie a nechajte oddychovať v chladničke aspoň hodinu.

Keď je cesto dostatočne oddýchnuté, vyformujte najskôr menšie guličky, ktoré si potom mierne stlačte do tvaru dukátika alebo použite formičku. Výsledný koláčik je prudko návykový, tvar nebude nikto riešiť. Do dukátikov spravte – ideálne druhým koncom varešky – jamky, ktoré naplníte džemom. Pečte na plechu s papierom na pečenie približne 15 maximálne 20 minút podľa typu vašej rúry pri 180 °C. Po vychladnutí môžete dukátiky poprášiť cukrom, ale nemusíte, môžete ich mať aj „sugarfree“.

Pripravili The Roots – Facebook, Instagram

Môže vás ešte zaujímať