Nerybacia fašírka s andalúzskou omáčkou

Výborná rastlinná fašírka s rybacou chuťou dokonale nahradí jej konvenčnú kolegyňu. O katastrofickom dopade súčasného rybolovu na morské ekosystémey sme písali napríklad v tomto článku. Jesť viac rastlinne alebo výlučne rastlinne predstavuje aj podľa mnohých vedeckých štúdii najefektívnejší a najrýchlejší spôsob, ako pomôcť zmierniť dopady klimatickej zmeny. A, samozrejme, je tu i etická stránka.

Recept na fašírku s andalúzskou omáčkou je od legendárneho bratislavského Balans bistra a my im veľmi pekne ďakujeme, že sa s nami podelili o recept. Ochutnať niečo z tohto vegánskeho bistra je pri návšteve Bratislavy povinnou zástavkou. Balans sa stal fenoménom nielen pre vegánsky stravujúcich sa ľudí, ale tiež obľúbeným a vyhľadávaným miestom pre všetkých. Ich jedlo je totiž skutočne delikátne.

Príprava nerybacej fašírky

Potrebujeme:

100 g mletých slnečnicových semienok, 300 g bieleho tofu, 20 g nori vločiek, 100 g uvarenej ryže, 1 PL horčice, 1 PL lahôdkového droždia, štipka čierneho mletého korenia, 2 PL sójovej omáčky, soľ podľa chuti, 20 g jemných ovsených vločiek na zahustenie (môžu byť aj bezlepkové ovsené vločky)

Všetko spolu zmiešame a podľa potreby osolíme. Vytvarujeme fašírky a vysmážame na oleji.

Príprava andalúzskej omáčky

Potrebujeme:

1 ks cibule (môže byť aj červená), 2 ks strúčikov cesnaku, 200 g paradajkového pretlaku, 200 g nakladanej kápie, štipka čierneho mletého korenia, soľ podľa chuti, 1/2 ČL trstinového cukru, 100 g vegánskej majonézy, šťava z 1/2 citróna

Na oleji opražíme nakrájanú cibuľku, pridáme soľ a pretlačený cesnak. Ďalej pridáme kápiu, paradajkový pretlak, cukor, korenie a chvíľku všetko spolu povaríme. Následne rozmixujeme mixérom a necháme omáčku trošku vychladnúť. Zjemnime ju majonézou, pridáme šťavu z citróna a ešte môžeme všetko spolu zmixovať.

Ako prílohu môžete zvoliť šťuchané zemiaky s rastlinným maslom. Tie pripravíte veľmi jednoducho. Očistené a nakrájané zemiaky na štvrťky uvarte do mäkka v osolenej vode s bobkovým listom (cca 4 ks). Uvarené zemiaky môžete ešte dochutiť štipkou mletého čierneho korenia (podľa potreby aj soľou) alebo aj do sklovita opečenou nakrájanou cibuľkou. Pridajte rastlinné maslo a šťuchajte. Následne môžete zemiaky ešte opiecť na panvici (obraciať odo dna). Vytvorí sa tak chrumkavý efekt.

Ozdobiť môžete ešte vňaťou či mikro bylinkami.

Ďalšie tipy!

Dnes nájdete už aj v pomerne bežných potravinových reťazcoch rastlinné rybie prsty, ne-tuniaka v konzerve či sushi. Náš tip sú rybie prsty od rakúskej značky Vegini, ktoré sú z hrachu. Alebo Nofish filety od Forkys alebo aj Lidl pod značkou Vemondo ponúka rastlinné rybie prsty.

Text a fotografie Zuzana Mitošinková, recept Balans bistro

Môže vás ešte zaujímať

Náš e-shop je zrušený.

Veľmi nás to mrzí, ale nie je možné si objednať produkty. E-shop už neprevádzkujeme.

X