Raňajková tofunica

Tofunica alá veggie praženica je rovnako chutná ako tá klasická a je bohatá na vlákninu, železo, vápnik, no oproti vajíčkam neobsahuje žiaden cholesterol.

Vegošom a vegoškám túto legendárnu náhradu praženice asi nemusíme nijak extra predstavovať, no tí čo nevedia, tajomstvo tofunice spočíva v čiernej soli a lahôdkovom droždí.

K tofunici teda porebujeme: 1 biele natural tofu (napríklad Lunter 100 g), lahôdkove droždie, čiernu soľ a morskú soľ, rastlinné maslo alebo slnečnicový olej, cibuľku či šalotku, kurkumu alebo kari korenie, čierne korenie, čerstvú zeleninu.

Postup je úplne jednoduchý. Na rastlinnom masle alebo oleji opražíte najemno nakrájanú cibuľku či šalotku. Vidličkou rozmačkané tofu hodíte k cibuľke, zamiešate, ochutíte štipkou čiernej soli (čierna soľ má veľmi výraznú vajíčkovú chuť, takže naozaj stačí štipka), trošku mletého čierneho korenia, 4 ČL lahôdkového droždia, štipku kurkumy alebo kari korenia. Miešate spolu asi 10 minút, na záver môžete ešte priliať trochu sójového mlieka či sójovej smotany a pomiešať. V prípade potreby môžete dosoliť štipkou morskej soli.

Tofunicu si môžete ďalej dotvárať podľa vlastnej fantázie a chuti, pokojne môžete prihodiť rajčiny, ak ich chcete na mäkko, huby, ozdobiť môžete petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo jarnou cibuľkou.

Pre alergických na sóju máme tip: tofu vymeňte za karfiol. Ten predvarte do mäkka v jemne slanej vode a postup je rovnaký ako pri tofu. Servírujte s chlebíkom alebo opečeným toastom a čerstvou zeleninou. 100 % dobrý pocit, 0 % zneužívanie zvierat. 

Môže vás ešte zaujímať