Recepty na zimu: Krúpy, červená repa aj šošovicové karbonátky

Recepty, ktoré s vami zdieľame, sú väčšinou tipy na rýchle, jednoduché, ale aj chutné a výživné jedlá. Snažíme sa používať dostupné suroviny a čo možno najviac sezónne a lokálne (nie vždy to samozrejme ide). Vyskúšajte si pripraviť napríklad zdravšiu (a súcitnejšiu!) verziu bryndzových halušiek vo forme nebryndzových jačmenných krúpov alebo karbonátky zo šošovice, tofu a ovsených vločiek.

Šošovicové karbonátky so zemiakovo-zelerovým pyré a s karfiolovým šalátom

Na 2 až 3 porcie potrebujete

(v prípade, že potrebujeme viac porcií, tak si množstvá navýšte)

1/2 stredne veľkého zeleru, 5 stredne veľkých zemiakov, misku červenej šošovice (alebo aj klasickej hnedej), 1/2 údeného tofu, 1 PL rozdrvených ľanových semiačok, 4 PL jemných ovsených vločiek (a napríklad špaldovú múku na dohustenie), 1/4 väčšieho karfiolu, 2 strúčiky cesnaku, 2 malé šalotky alebo 1 stredne veľká šalotka, soľ, mleté čierne korenie, 4 bobkové listy, žlté kari korenie, rastlinné maslo, ľanový olej, ume ocot, sušená petržlenová vňať, mletá kurkuma, slnečnicový alebo repkový olej na smaženie, sójovú smotanu, špaldovú strúhanku (pozor na vajcia v zložení).

Ako na to?

Pyré: Zemiaky a zeler si očistite, nakrájajte na kocky a varte v osolenej vode. Po zovretí pridajte ešte nakrájanú šalotku. Keď je všetko mäkké, zlejte a ručne alebo mixérom vyšľahajte do hladka. Pridajte rastlinné maslo (cca 50 g) a zmiešajte.

Karfiolový šalát: Surové hlavičky karfiolu rozmixujte v mixéri na celkom drobné kúsky. Pridajte 1 ČL ume octu, 1 až 2 ČL mletej kurkumy a zmiešajte s ľanovým olejom (ak nemáte ľanový, môžete olivový. Ľanový olej zaraďujeme do studenej kuchyne predovšetkým kvôli obsahu omega 3 mastných kyselín). Pridať môžete ešte na polmesiačiky nakrájanú šalátovú uhorku, alebo inú čerstvú zeleninu, ktorú máte radi.

Šošovicové karbonátky: Červenú šošovicu si niekoľkokrát prepláchnite vlažnou vodou a následne ju varte v osolenej vode s bobkovými lístkami. Medzitým si buď na veľmi drobné kúsky (cca priemer 0,5 centimetra) nakrájajte tofu, alebo ho rozmačkajte na jemno (ako vám to lepšie vyhovuje). Mäkkú uvarenú šošovicu zmiešajte s tofu, následne pridajte jemné ovsené vločky, rozdrvené ľanové semiačka, pretlačené strúčiky cesnaku, štipku mletého čierneho korenia a žltého kari korenia, sušenú petržlenovú vňať, trošku oleja (repkový, olivový alebo slnečnicový) a podľa potreby ešte dosoľte. Všetko poriadne zmiešajte. Aby boli karbonátky vláčnejšie, pridajte sójovú smotanu, cca 2 až 3 PL, a zahustite ešte špaldovou múkou tak, aby sa vám pri obalovaní v strúhanke zmes nelepila príliš na prsty.

Na panvici si vyhrejte olej (uprednostňujeme tenkú vrstvu oleja). Zo zmesi si vyformujte najskôr guličky cca o veľkosti 4 centimetre. Váľajte ich v strúhanke a následne vyformujte (stlačte) do tvaru karbonátky. Obalené v strúhanke smažte na oleji z každej strany až kým nebudú zvrchu zlatisté a chrumkavé.

Servírovať môžete s klíčkami (mikrobylinkami) hrachu alebo reďkovky. A k tomu napríkladj aj jablkovú šťavu.

Nebryndzové krúpy s tofu a červenou repou

Na 2 porcie potrebujete:

1,5 šálky jačmenných krúpov, 1 kešu briendzu Dobrá Karma, 1 stredne veľkú červenú repu, 1 červenú cibuľu, 1 údené tofu, 1 stredne veľký petržlen, soľ, mleté čierne korenie, ume ocot, rastlinné maslo, slnečnicový olej, bobkové listy, 1 až 2 strúčiky cesnaku, čerstvú petržlenovú vňať.

Ako na to?

Jačmenné krúpy prepláchnite vodou a nechajte ich máčať vo vode asi 15 minút. Voda by mala byť tak centimeter, dva nad krúpy. Pridajte 1 až 2 ČL soli a varte 30 minút až kým nebudú krúpy správne mäkké (chrumkavé), nie rozvarené. Nechajte ešte 5 minút dôjsť.

Na kocky nakrájanú červenú repu si do polomäkka predvarte v osolenej vode s bobkovými lístkami. Po zovretí sceďte a dajte do vyhriatej trúby na 180 stupňov piecť. V zapekacej forme či na plechu cviklu ešte zmiešajte s troškou slnečnicového oleja, 1 ČL ume octom a 2 pretlačenými strúčikmi cesnaku (ak je cvikla menšia, stačí jeden). Pečte asi 15-20 minút.

Petržlen si nakrájajte na polmesiačiky a jedno údené tofu na kocky. Pridajte soľ a mleté čierne korenie a na rastlinnom masle restujte až kým nebude tofu chrumkavé a zlatisté a petržleň mäkký.

Nadrobno nakrájanú červenú cibuľu osmažte na troške oleja, pridajte štipku soli a mletého čierneho korenia. Ak máte krúpy hotové, sceďte ich a zamiešajte v miske s cibuľkou. Následne pridajte jednu Briendzu od Dobrej Karmy.

Hotové jedlo môžete podávať aj s mikro bylinkami alebo čerstvou petržlenovou vňaťou.

Mimochodom, jačmenné krúpy sú plné vitamínov, minerálov ako mangán, meď, selén, vápnik, draslík, horčík a majú vysoký podiel vlákniny. Obsahujú bielkoviny a mastné kyseliny omega-3 a omega-6. Pomáhajú pri trávení, posilňujú pevnosť kostí a imunitu.

Dobrú chuť!

Môže vás ešte zaujímať

Náš e-shop je zrušený.

Veľmi nás to mrzí, ale nie je možné si objednať produkty. E-shop už neprevádzkujeme.

X