Výlov vianočných kaprov prebieha na jeseň, kedy sa pre kapry začína dlhé obdobie neustálej manipulácie a teplotných šokov spôsobených zmenou prostredia. Niekoľkotýždňové obdobia sádkovania znamenajú pre kapry tiež hladovanie (sádkovaním sa nazýva prechovávanie kaprov po výlove v nádržiach s čistou vodou a slúži na zbavovanie nečistôt, pachov a potravy z tráviaceho traktu rýb).
V dobe pred Vianocami, keď sa kapry natlačené v malých kadiach dostanú do obchodov a stánkov, sú už celkom vyčerpané a vyhladované.
Predajcovia často manipulujú s rybami spôsobom, ktorý je za hranicami zákona. Ide napríklad o vsúvanie prstov do žiabier rýb alebo ich usmrcovanie bez poriadneho omráčenia. Priťažujúci je aj fakt, že kupujúci si môžu ešte živého kapra vziať so sebou, aby ho zabili neodborne podomácky.
Či ryby cítia bolesť rovnakým spôsobom ako cicavce alebo vtáky, bolo po dlhú dobu predmetom diskusie. Celý rad štúdií vrátane stanoviska Európského úradu pre bezpečnosť potravín potvrdil schopnosť rýb cítiť bolesť a strach. Kapry sú naviac veľmi inteligentné ryby, ktoré sa dokážu učiť sa na základe skúseností.
Intenzívny chov kaprov tiež škodí prírode. Kapry sa živia zooplanktónom a jeho úbytok vedie k premoženiu rias, ktorými sa živí zooplanktón. Kapry sú počas leta prikrmované, aby dosiahli čo najväčšiu váhu. Nadmerné hnojenie rybníkov vedie k zvýšenému výskytu siníc a rias a ohrozuje flóru a faunu – vrátane vodného vtáctva, ktoré od čistoty vody závisia.
Pokiaľ by ste tieto sviatky (aj všetky ďalšie) chceli pomôcť kaprom a ďalším zvieratám, ktoré končia na vianočných stoloch, vynechajte ich zo svojho jedálnička a dajte prednosť rastlinným alternatívam (napríklad „zelrybke“ či „tofurybke“, kapustnici s vegánskou klobásou, pečenému seitanu namiesto údeného mäsa a pod.). Podľa výskumného programu Future of Food na Oxford Martin School môžete navyše rastlinnou stravou ročne ušetriť až 70 % emisií skleníkových plynov. V žiadnom prípade však nevypúšťajte kapry späť do voľnej prírody. Počas dlhej doby sádkovania vyčerpali všetky svoje zásoby a v decembri už nemajú dostatok energie na prežitie zimy vo voľnej prírode.
Text Gabriela Kubíková, fotografie © Lukáš Vincour / Zvířatá Nejíme